Budujeme domovy
naším zbožím od roku 1991!
08. 10. 2018

Jak správně vybrat vodovodní baterii

Novaservis radí, jak správně vybrat vodovodní baterii. Český výrobce baterií, doplňků, koupelnových radiátorů, instalatérského vybavení nebo zahradního programu má dlouholetou tradici na trhu a je jedním z hlavních dodavatelů firmy Aquatop.

Jak máme vybírat vodovodní baterii?

Novou koupelnu ani její rekonstrukci není radno podceňovat, natož výběr vhodné vodovodní baterie. Vodovodní baterie byly, jsou a budou nezbytnou součástí každé domácnosti. Bez nich se neobejde žádná kuchyně, koupelna ani toaleta. Nabídka na trhu vodovodních baterií je tak  široká, že vůbec není snadné se v ní zorientovat. Jednotlivé baterie se liší nejen svým vzhledem a designem, ale také cenou, kvalitou a svými užitnými vlastnostmi. Jak tedy vybrat tu správnou pro Vaši koupelnu? V první řadě nás jistě zaujme vzhled a design, ale jsou i důležitější kritéria – trvanlivost povrchu, těsnost, dlouhodobá spolehlivost, úspora spotřeby vody a pohodlí ovládání.  Samotné vodovodní baterie se dělí podle místa a způsobu umístění. Jedná se o baterie umyvadlové, dřezové, sprchové, vanové a bidetové. Podle způsobu umístění se dělí na nástěnné, stojánkové a podomítkové.

Jaký design tedy volit?

Především je třeba vycházet z tvaru a designu použité sanity. Moderním trendem jsou, více než klasické oválné tvary, tvary hranaté a ostré. I v tomto provedení lze samozřejmě volit mezi bateriemi pákovými nebo klasickými kohoutkovými. Velké oblibě se v poslední době těší baterie prvkové, které lze zabudovat přímo na vanu, umyvadlo či zeď – u sprchových setů. V takovém případě hovoříme o tzv. podmítkovém provedení, které krom praktičnosti splňuje i přísná estetická kriteria. Obzvláště u těchto baterií se doporučuje konzultace s instalatérskou firmou, která bude provádět montáž, zejména z důvodu složitější instalace. Z hlediska regulace vody najdeme buďto mísící pákové nebo termostatické. Podle ovládání rozdělujeme na baterie kohoutkové nebo pákové. Pákové  baterie jsou jednoznačným trendem naší doby, vynikají nad klasické těsností, kvalitou i komfortem užívání. Klasické kohoutkové se volí  často z designových důvodů.

Ušetřit nebo připlatit za kvalitu?

Jistě jste již slyšeli rčení, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. Ano, platí to i u vodovodních baterií.  Předním  ukazatelem kvality baterie je její kartuše, tedy jakési srdce baterie. Kvalitní kartuše u pákové baterie je tvořena dvěma keramickými destičkami s otvory. Pozdvihnutím páčky destičky posunuje a ovlivňujeme tak průtok vody. Vytáčením páky do stran pak regulujeme poměr studené a teplé vody. Levné baterie mají kartuši z plastových nebo méně kvalitních dílů, které dlouho neodolávají tlaku vody, vodnímu kameni a dalším vlivům. Baterie potom prosakuje, kape či zadrhává při používání páky. Kapajícím kohoutkem nám může utéci až 10 litrů vody během jedné noci. Kvalitní baterie vydrží bez závad řadu let či desetiletí.  Důležitým ukazatelem kvality je rovněž samotné tělo baterie. Velmi kvalitní baterie jsou například z mosazi nebo jeho slitin, které odolávají velkým výkyvům teplot a vlhku. Jejich údržba je také snadnější.

Jak zvolit správný vzhled baterie? 

Prvním kritériem je zcela jistě rozteč baterie. Nejčastěji se setkáte s roztečemi 100 nebo 150 mm. Doporučujeme vždy zakoupit správnou velikost baterie. Redukce se sice zakoupit dají, vzhled baterie je však narušen. Škála baterií na našem trhu je tak široká, že lze zakoupit i baterie barevně sladěné s vaší koupelnou. Většinou se však setkáte s chromovými bateriemi. Velikost samotné baterie by měla odpovídat velikosti zařízení, na kterém je umístěna. Vyvarujte se drobných baterií na velkém umyvadle a naopak. Rovněž zaoblení hran například vany a baterie by mělo trochu ladit. Máte-li celou koupelnu laděnou do dynamických, ostrých linek, zakupte i podobný tvar baterie.  Z estetického hlediska doporučujeme zakoupit baterie z jedné série. Celkový vzhled tak bude velmi harmonický.  Moderní baterie myslí rovněž na vaši peněženku. Zejména komerční objekty šetří vodou užitím baterií s bezdotykovým čidlem, kdy voda začne vytékat až  po přiložení rukou pod kohoutek. Pro běžné domácí použití toto řešení příliš nedoporučujeme. Páková baterie nejen šetří vodu svou konstrukcí, ale také tím, že se dá lehce a jednoduše zavřít jedním dotykem. Oproti klasickým bateriím má až třetinovou spotřebu vody. Zejména komfort uzavření baterie minimální silou oceníte v běžném životě, například při čištění zubů.  

Autor: prodejce českých vodovodních baterií Novaservis

Líbí se vám článek? Sdílejte jej

Novinky, slevy a výhody do e-mailu